INTERVJU Nezavisni kandidat za šibensko-kninskog župana Marko Jelić: “Lokalna i regionalna samouprava ne smije služiti ‘zbrinjvanju’ stranačkih podobnika s niskim kompetencijama”

 

  02.04.2021         Dalmacija Danas

 

INTERVJU Nezavisni kandidat za šibensko-kninskog župana Marko Jelić: “Lokalna i regionalna samouprava ne smije služiti ‘zbrinjvanju’ stranačkih podobnika s niskim kompetencijama”

 

[INTERVJU] "Ljudima je dosta nejednakosti utemeljene na stranačkim iskaznicama, bez znanja i moralnih skrupula. U strankama ima kompetentnih i poštenih ljudi koji nikako ne dolaze do izražaja i u konačnici odustaju", kazao je Jelić za Dalmaciju Danas. Pročitajte što nam je još rekao u velikom razgovoru

Marko Jelić, još uvijek aktualni gradonačelnik Knina koji je prije četiri godine kao nezavisni kandidat ‘osvojio’ hrvatski kraljevski grad, na predstojećim lokalnim izborima neće se ponovno kandidirati za tu funkciju. Nakon što je ‘smjenio’ Josipu Rimac, ove godine dr.sc. Jelić cilja na drugu ‘utvrdu’ HDZ-a, onu županijsku i Gorana Pauka. Pročitajte što je u nastupnom intervjuu za naš portal govorio nezavisni kandidat za župana Šibensko-kninske županije…

Kandidirali ste se za mjesto župana, no smatrate li da je Hrvatskoj potreban teritorijalni preustroj? Postoji li naime preveliki broj tijela lokalne uprave i samouprave, konkretno županija, ali i općina i gradova?

Općenito, je li državna administracija preskupa, prebrojna i neučinkovita ili je takvo razmišljanje neutemeljeno?

Naravno da je potreban preustroj jer postoje jedinice lokalne samouprave koje ne ispunjavaju niti osnovne zadaće koje su im propisane zakonom, a da i ne govorimo o očekivanjima žitelja koji obitavaju na njihovim područjima. Samim tim je takva administracija neučinkovita, a iz toga proizlazi da je i preskupa. Jednako tako i većina županija ne služi za ono što im samo ime kaže da budu regionalna samouprava koja olakšava život i poslovanje svojim građanima. Stoga ako želimo biti funkcionalna i uspješna država stvari trebamo urediti na ispravan način, a ne da se lokalna i regionalna samouprava koristi za „zbrinjavanje“ stranačkih podobnika s niskim kompetencijama ili uopće bez njih. Imati svoju općinu, grad ili županiju je iznimno bitno i kroz takav oblik organizacije s jasnijim funkcionalnim udruživanjem, možemo postići jako dobre efekte. Svi oni, koji misle dobro svojim sugrađanima, već i sad djeluju tako i provode zajedničke projekte, objedinjavaju službe, ustanove i razne lokalne/regionalne agencije u svrhu poboljšanja dostupnosti usluga na svojim područjima. To je put kojim trebamo ići i to je preustroj kojem se mora stremiti.

Kao gradonačelnik postigli ste vidljive rezultate u samo jednom mandatu. Čime ste posebno zadovoljni, a što niste uspjeli dovršiti u protekle četiri godine na čelu Zvonimirovog grada?

Ono što uvijek ističem s posebnim zadovoljstvom je jednakost i sloboda građana. Više nisu zarobljeni i, imam osjećaj, prestali su biti apatični. Mijenjaju svijet oko sebe i to se vidi na svim aspektima života grada. Bez obzira da li se radi o civilnom društvu, kulturi, sportu, obrazovanju i posebno bih istaknuo poduzetništvo jer više nema uvjetovanja da bi netko ostvario svoju gospodarsku inicijativu, bitna je kvaliteta i pošteno obavljanje posla.

Započeli smo i proveli brojne projekte, izgradili vrtić nakon toliko godina i pripremamo još jedan, gradimo 3i inkubator, Poduzetnički centar što je ukupno oko 50 mil kn u poduzetničku infrastrukturu, izgradili smo reciklažno dvorište, sanirali odlagalište otpada i modernizirali čitavi sustav zbrinjavanja istog ukupno smo uložili preko 20 mil.kn u taj segment. Među pet smo vodećih gradova po subvencioniranju poduzetništva, poljoprivrede i turizma gdje smo od početka podigli iznose pomoći na nekim stavkama za 7000%. Podigli smo iznos potpore za novorođenčad s 1000 kn na 5000 kn za prvo, 7000 kn za drugo, 9000 kn za treće i 12000kn za svako sljedeće. Broj stipendija smo povećali za 7 puta, po prvi puta uveli sportske i učeničke stipendije. Osigurali opskrbu pitkom vodom prigradska naselja kupnjom nove cisterne. Pokrenuli proces rješavanja lagune s otpadnim industrijskim vodama, aktivno se borili i sudjelovali u pripremama za proglašenje Parka prirode Dinara. Riješili imovinsko-pravne zavrzlame oko restorana Krčić i izradili dokumentaciju za građevinsku dozvolu koju uskoro očekujemo. Zamijenili gotovo sva rasvjetna tijela LED svjetiljkama kroz projekt energetske obnove vrijedan 6 mil. kn uz kamatnu stopu od 0,1%. Asfaltirali desetke novih cesta itd. A sve to transparentno i javno na korist svih sugrađana.

Ono što me čini nezadovoljnim da nismo uspjeli riješiti bivšu vojarnu „Krka“ koja je trebala biti ulaz u NP Krka i epicentar za održivi turistički razvoj. Još uvijek se borimo s birokracijom i raznim administrativnim preprekama. Isto tako nisam uspio realizirati jedan most u zaseoku Raškovići, iako smo sve četiri godine osiguravali sredstva za izgradnju istog, a imamo ih i sad u proračunu, jednostavno je nevjerojatno koliko komplikacija morate proći za jedan relativno jednostavan projekt. I još bih naveo Poslovnu zonu „Oćestovo“ u koju su trebali useliti prvi korisnici, a Grad početi s izgradnjom električne i vodovodne infrastrukture, onda se Hrvatske šume nakon 21 godine što je 11 hk upisano u sudskim knjigama na Grad Knin i što su uredno davale suglasnost na prostorne planove za to područje, dosjete da je to njihovo, a poduzetnici i radna mjesta čekaju ili još gore odlaze drugdje. Radi se o šumski bezvrijednom području.


Pročitajte više na: Dalmacija Danas
Copyright © 2023   /   www.marko-jelic.com   /   Sva prava pridržana.