Ekološki aktivist Piršić sastao se s Jelićem i Ukić Kotarac: 'Nezavisni model jedina je šansa za spas Hrvatske'

 

  27.05.2021      

 

Ekološki aktivist Piršić sastao se s Jelićem i Ukić Kotarac: 'Nezavisni model jedina je šansa za spas Hrvatske'

 

Vjeran Piršić, etablirani ekološki aktivist i predsjednik Udruge Eko Kvarner pružio je podršku Marku Jeliću u kandidaturi za šibensko-kninskog župana, a u srijedu su se zajedno s kandidatkinjom za zamjenicu Iris Ukić Kotarac susreli na odmorištu Krka te razmijenili iskustva o važnosti zaštite okoliša i potrebi zelene tranzicije.

Piršić je od 2001. nezavisni vijećnik u općini Omišalj na otoku Krku, a naglasio je kako je postojeći monopol političkih stranaka put u propast.

- Političke elite imaju negativnu selekciju i ne vole ljude koje misle svojom glavom i ne mogu generirati upravljačku strukturu koja će proizvesti razvoj. Činjenica je da smo usred klimatskih promjena i da se mijenja cijela paradigma. Novo vrijeme traži nove ljude s idejama koje su avangardne, i to je poanta priče. Mi smo to na otoku Krku shvatili na vrijeme prije 25 godina. Ako uzmemo hipotezu da se ovdje dogodio nukleus ljudi koji razmišljaju 'out of the box', koji ne shvaćaju vlast kao plijen, već javni interes kao primarni, onda vidimo da je nezavisni model jedina šansa za spas Hrvatske – istaknuo je Piršić.

Naglasio je kako se svijet mijenja te da su to činjenice koje je rekao još Papa 2015., i nedavno Joe Biden koji je na Dan planeta Zemlje na virtualnom globalnom summitu o klimatskim promjenama iznio svoju viziju zelene ekonomije u kojoj klimatske promjene imaju značajnu ulogu. Naglasio je i kako je Europska komisija donijela Europski zeleni plan za postizanje održivosti gospodarstva EU i ulagat će tisuću milijardi eura, što svakako treba iskoristiti.

- Klimatske promjene su mainstream priča Bruxellesa, Washingtona i Vatikana i to moramo shvatiti. Smatram da se treba stvoriti niska nezavisnih vijećnika, gradonačelnika, župana diljem Jadrana koji trebaju iskoristiti vjetar iz Bruxellesa i spasiti Hrvatsku. Zelena rješenja su dugoročno isplativija i u javnom su, a ne privatnom interesu. Vaša županija je jedina koja ima vjetroelektrane, ali pitanje je koliko ima domaćih komponentni i koliko vlasnika ima iz Šibensko-kninske županije. Zelena rješenja su budućnosti i zato zajedno moramo raditi, razmjenjivati iskustva i ideje i spasiti Hrvatsku. Zeleni plan ŠKŽ je osnova održivog razvoja koji treba prijetnje pretvoriti u prilike – ističe Piršić.

Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac naglasili su kako su ekologija, zaštita okoliša i održiva rješenja važan dio njihovih izbornih programa.

- Inače predajem predmet o zaštiti okoliša na kninskom Veleučilištu i smatram da sve treba uklopiti u priču o zelenoj tranziciji, apsolutno sve, od prijevoza pa na dalje. Mi smo energetski neovisna županija kad se pogledaju vjetroelektrane i hidroelektrane, a ono što ja želim vidjeti je da se u svim sferama razmišlja energetski učinkovito, i primjerice da imamo što više solarnih panela na krovovima. Nadamo se budućoj suradnji po svim važnim pitanjima zaštite okoliša i zahvaljujemo vam na podršci – zaključio je Jelić.

Copyright © 2023   /   www.marko-jelic.com   /   Sva prava pridržana.