‘Vrijeme je za izbore s imenom i prezimenom, a ne stranačkom iskaznicom‘: razgovarali smo s Markom Jelićem, kandidatom za šibensko-kninskog župana

 

  24.03.2021         Slobodna Dalmacija

 

‘Vrijeme je za izbore s imenom i prezimenom, a ne stranačkom iskaznicom‘: razgovarali smo s Markom Jelićem, kandidatom za šibensko-kninskog župana

 

Marko Jelić, doktor znanosti, profesor na kninskom Veleučilištu i trenutni kninski gradonačelnik, ovih je dana objavio kandidaturu za šibensko-kninskog župana. Iza njega stoji veći broj nezavisnih gradonačelnika i načelnika koji priželjkuju promjene u županiji kojom tradicionalno upravlja HDZ. Hoće li Jelić biti iznenađenje ovih lokalnih izbora i koliko je realno prepoznatljiv u svojoj županiji? Dio odgovara na ta i mnoga druga pitanja naći ćete i u ovom intervjuu koji smo s kninskim gradonačelnikom, prof. Jelićem, obavili neposredno nakon objave kandidature.

Prema vašim ranijim izjavama, dalo se zaključiti da vam je i jedan mandat u politici dosta, i da se više nećete kandidirati. Ipak, odlučili ste se okušati ponovo u izborima, ali ovaj put za šibensko-kninskog župana. Kako ste to "prelomili" s obzirom na raniji stav o angažmanu u politici?
- Želio bih istaknuti da sam govorio o mandatu gradonačelnika, tj. da je jedan mandat gradonačelnika taj koji ću završiti i više se neću kandidirati za tu političku dužnost. Iskreno govoreći nisam se više namjeravao baviti politikom, no dogodile su se neke, po meni, nerazumne stvari za vrijeme gradonačelničkog mandata koje su jasno pokazale da jedan dio problema, i to značajan, za funkcioniranje gradske uprave i provođenje strateških projekata upravo izvire iz Županije. Meni je to neprihvatljivo stanje jer Županija mora biti servis građanima i jedinicama lokalne samouprave na svom području. Zato sam u dogovoru s drugim nezavisnim načelnicima odlučio istaknuti svoju kandidaturu i pokrenuti stvari nabolje.

Cilj i vizija

Očito je da se već neko vrijeme pripremate za kandidaturu jer, kako vidimo, uživate podršku većeg broja općina u ŠKŽ kojima upravljaju nezavisni načelnici. Je li to nastavak već ranije promovirane politike "nezavisnih", odnosno Stranke s imenom i prezimenom?
- Ova odluka je donesena nedavno, prije mjesec dana, iako se u javnom prostoru o njoj nagađalo (bez mene) posljednje dvije godine. Nezavisne kolege iz naše županije i ja smo jasno prekinuli priču sa Strankom s Imenom i Prezimenom nakon što nisu poštovani dogovori o samostalnosti našeg političkog djelovanja. Drugim riječima, krenulo se putem koaliranja s drugim političkim opcijama, a naša ideja je bila ime i prezime. Također naglašavam da je ovo nezavisna politička priča, što je u ostalom i vidljivo kroz naš politički rad u općinama i gradovima gdje smo izabrani. Ako nas građani izaberu, to će se dogoditi i na županijskoj razini.

Je li vaš tim radio istraživanja javnog raspoloženja građana u županiji i jeste li na temelju eventualnih rezultata tih anketa odlučili ići u utrku za župana?
- Mi ne bismo bili uspješni u našim općinama i gradovima da u brojne aktivnosti koje provodimo, ulazimo nespremni, bez jasnog cilja i vizije. Politička klima je naklonjena nezavisnoj političkoj sceni, građani u njoj prepoznaju svoje ideje, očekivanja i budućnost. I što je najvažnije vide rezultate takvog pristupa, sad to žele i na regionalnoj razini, bez negativne selekcije i stranačkog klijentizma.

Zbog čega mislite da aktualnog župana Gorana Pauka, koji ide po svoj peti mandat, u županiji koja slovi kao jedan od najtvrđih bastiona HDZ-a, možete poraziti, što smatrate svojim glavnim adutima?
- Prije svega nisam dosad, a i neću ni dalje komentirati protukandidate. Moj tim i ja imamo jasno zacrtane smjernice kojima smatramo da možemo ovu županiju učiniti boljim mjestom za život svakog žitelja, a ne samo onih koji imaju određene privilegije koje nisu utemeljene na sposobnostima i poštenju, već na pripadnosti određenoj stranci. Svaki građanin može doći u neku, ili sve, jedinice lokalne samouprave koje vode nezavisni u našoj županiji i vidjeti da li je to smjer kojim žele ići. Građanin, glasač, je taj koji bira i odgovornost je na njemu/njoj. Važno je da imaju izbor!

S obzirom da je s vama na listi kao kandidatkinja za vašu zamjenicu Iris Ukić Kotarac, vijećnica NL Stipe Petrine, čini se da posebno računate na potporu primoštenskog načelnika i njegova biračkog tijela?
- Iris Ukić Kotarac je već više od 10-ak godina aktivna u političkom životu Županije, kroz NL Stipe Petrine, i siguran sam da su njene aktivnosti zapažene od šire zajednice. Geslo kojim se vodim je da volim i hoću biti okružen ljudima koji ne laskaju i koji jasno iskazuju svoje stavove te ih potkrepljuju argumentima. Iris je upravo takva i drago mi je da smo tim.
Naravno, Stipe Petrina je dugo u politici i ima svoje biračko tijelo koje prepoznaje uspješnost njegovog djelovanja u Primoštenu i šire.

Članstvo u HDZ-u

Nekad ste bili član HDZ-a. Zašto ste napustili stranku i zašto mislite da kao nezavisni kandidat možete učiniti više nego uz stranačku infrastrukturu i potporu?
- Da, davno sam bio član HDZ-a, ima tome 25 godina. Napustio sam stranku jer sam se odlučio posvetiti drugim, tada meni važnijim pitanjima, a to je obrazovanje i znanost. Politika me više nije zanimala i vratili smo se doma nakon godina progonstva tako da u tom nisam nalazio ni interes niti smisao. Što se tiče nezavisnosti, ona prije svega znači slobodu bez stranačkih okova koji su u biti reprezentacija parcijalnih interesa određenih osoba u strukturama političkih stranaka, a često na štetu društva.
Kad već spominjete stranačku infrastrukturu i potporu jasno je da je lakše na taj način i upravo zbog manjka truda i bez potrebe da budete izvrsni da bi ste bili izabrani, kroz stanku na vidjelo dođu oni koji ne zaslužuju obnašati javne dužnosti, a ipak se nekako „provuku“ i tada kreće dekadencija društva, apatija i nemoć normalnog, vrijednog građanina koji sa svojim sposobnostima ne može doći do izražaja. Zato sam nezavisan.

Sve je više nezavisnih lista i kandidata na izborima. Znači li to da smo političke stranke redom kompromitirali, odnosno višestranačje potrošili, pa sve više imamo personalne, umjesto stranačkih izbora?
- Sve je jasnije da i najveće stranke jako teško privlače najkvalitetnije osobe i stručnjake u svoje redove, nastala je negativna selekcija i kako kaže ekonomist i filozof Peter F. Drucker „Prvorazredni menadžeri zapošljavaju prvorazredne suradnike, a drugorazredni trećerazredne“. Narod to više ne želi, a kako nam je svima voda došla do nosa, niti ne može više trpjeti. Građani žele vidjeti ime i prezime, osobu koja odgovara za svoja djela, a ne nekakvu imaginarnu organizaciju podređenu perfidnim interesima nedodirljive nekolicine.

Izjavili ste da će vam, pobijedite li, prvi potez biti sazivanje županijskih službenika kako biste im objasnili da se prema svima treba ponašati jednako, da nema "šutnje administracije". Što to znači?
- To sam već učinio kad sam prvi dan preuzeo dužnost gradonačelnika Knina. Jednakost se očituje u pravima i mogućnosti da se ta prava konzumiraju. Ako netko čeka mjesecima, ili čak godinama da se netko udostoji odgovoriti na zahtjev koji je upućen javno-pravnom tijelu, onda on nije ravnopravan. Isto tako, ako jedan grad čeka nekakvo mišljenje 358 dana, a neki drugi grad koji ima politički „podobnu“ upravu isto mišljenje dobije za 3 dana, onda građani tog prvog grada nisu jednaki, oni su građani drugog reda.


Pročitajte više na: Slobodna Dalmacija
Copyright © 2023   /   www.marko-jelic.com   /   Sva prava pridržana.